Opsætning af tapet
At skulle sætte tapet op kan for mange virke som en frygtindgydende opgave - men det behøver slet ikke være så slemt som man frygter, og særligt de nye non-woven tapeter er noget helt andet at arbejde med end de gammeldags papirstapeter.
Så læs vores guide til opsætning af tapet her på Nicetapet.dk, så er du godt forberedt til at skulle opsætte tapeten.
Først - Tjek om din væg er parat til at få tapet op på.
Det første du skal have styr på er om din væg overhovedet er klar til at få tapetet på:
Hvis du har tapet oppe i forvejen
Har du tapet oppe på væggen i forvejen, så er det en god idé at tage det ned først, så du får en optimal grund at sætte nyt tapet op på. Er det nyere non-woven tapet er det bare at hive det af, og ellers har du en lidt større opgave foran dig.
Læs evt. vores vejledning i at fjerne tapet fra væggen her.
Det er optimalt med en glat væg
Din væg skal være glat og uden buler og knaster fra puds eller rawplugs eller andre ujævnheder i overfladen.
Er der ujævnheder i overfladen kan du enten slibe dem væk med sandpapir på en slibeklods, eller overveje om du skal fuldspartle væggen med 1-2 lag sandspartel, så du opnår en jævn, glat og ensformet overflade.
Når du har spartlet væggen over og slebet efter med sandpapir, er det vigtigt at grunde væggen, så den ikke suger alt fugten ud af tapetklisteren, så den ikke får optimal klæbeeffekt, eller mister evnen til at hænge fast.
Du grunder væggen med microdispers (blå vand) også kaldet forankringsgrunder.
Hvis du har pudsede vægge
Er din væg malet med sandmaling eller pudset, skal du nok spartle den over et par gange med sandspartel, inden den er helt glat og jævn.
Når din væg er klar til at få tapet op på, skal du tjekke om du har alt det værktøj og materialer du skal bruge. Det er så dumt at stå og mangle noget tapet eller et stykke værktøj, midt i arbejdet.
Dernæst - tjek om du har tapet nok
Inden du går i gang skal du sikre dig at du har nok tapet til at dække hele væggen. Har du allerede købt tapetet kan du springe dette afsnit over.
Ellers skal du ud at måle bredden og højden på din væg. Hvis du har mulighed for nemt at fjerne fodpanelerne er det en god ide at tapesere under dem, og så skal du huske at måle lidt ekstra.
Dernæst skal du beregne hvor meget tapet det så svarer til - her skal du huske at tage højde for halve baner og mønsterpas.
Halve baner?
Det flotteste resultat får man når man tapeserer en hel bane af gangen. Lad os sige at din væg er en høj en af slagsen, 275 centimeter. Med en rulle der er 10,05 meter ville rullen (uden mønsterpas og med perfekte snit) dække 3,81 baner - men du vil ikke have en bane der slutter midt på væggen, og derfor kan én rulle kun dække 3 baner.
Mønsterpas - Hvad er det?
Når man køber tapet, er der noget som hedder "mønsterpas". Det fortæller dig, hvor meget du skal forskyde hver bane tapet, for at mønsteret på tapetet kommer til at hænge sammen, fra den ene bane til den anden.
Forestil dig et stribet eller ensfarvet tapet - her vil mønsterpasset være 0 - der er ikke noget mønster der "flyder over" så der er ikke noget der skal matches.
Men er der f.eks. et blomstermønster skal det matche blomstermønsteret på den næste bane - og så har du mønsterpas.
Mønsterpasset er det maksimale antal centimeter du kan risikere at "spilde" hvis banerne slet ikke passer sammen - oftest vil det være lidt mindre.
Nogle tapeter har to mønsterpas, f.eks. 70/35, alt efter om man vil matche det ene eller andet design.
Mønsterpasset står både på produktsiden og på den lille lap papir, som er ved hver tapetrulle, med oplysninger om tapetet. Typisk rullet omkring rullen, inden under plastikken.
Brug vores beregner
Vi har en beregner ved tapetet, hvor du kan regne ud hvor mange ruller du skal købe, inden du ligger dem i kurven. Her indtaster du højden og bredden på dine væg eller vægge, og så udregner den, hvor mange ruller tapet du skal købe.
Den tager både højde for halve ruller og mønsterpas, så du er sikker på at få tapet nok.
Når du er sikker på at have nok tapet til din væg eller alle væggene i rummet, skal du kigge på om værktøjet er i orden.
Værktøj til opsætning af tapet
Det er altid en god idé at have følgende ting ved hånden:
- Hobbykniv
- Tapetsaks
- Spand til tapetklister evt. rullespand hvis non-woven klister skal rulles på
- Klud og spand med lunkent vand
- Tapetlineal eller bred spartel
- Loddestok/vatterpas hvis du kun skal sætte et par baner op midt på en væg
- Blyant
- Tapetbørste til at glatte ud med
- Klisterkost el. rulle
- Plastik afdækning til gulvet
- Et langt bord hvis det er papirtapet du skal sætte op
- Tape til at afdække fodlisten med
- Tapetklister (non-woven tapetklister eller almindelig tapetklister)
Der findes forskellige kvaliteter af tapet, og det er vigtigt at du ved hvilken slags du har købt, inden du skal sætte det op, for der er nemlig forskel i måden at sætte det op på.
Opsætning af non-woven tapet:
Mange af de nye tapeter i dag, er lavet i en bedre kvalitet, kaldet Non-woven eller Vlies og Smart Paper. Her skal du bruge en non-woven tapetklister.
Opsætningen af disse tapeter er meget nemmere end de "gammeldags" papirstapeter, og det et stort set udelukkende disse tapeter vi sælger her på Nicetapet da kvaliteten er så meget bedre.
Disse tapeter sættes op i tør tilstand, ved at du smører eller ruller non-woven klister på væggen, til den første bane tapet, og lidt ekstra i bredden.
Så tager du hele tapetrullen med op til loftet, og sætter tapetet mod væggen, og ruller den ned ad væggen, og glatter ud med en tapetbørste. Når du når ned til fodlisten eller gulvet, trykker du tapetet godt ind i hjørnet mellem væg og fodliste, og skærer til med en hobbykniv.
Så er den første bane oppe og du skal rulle mere klister på væggen, fra den første bane og ud på væggen, så der kan sidde en bane tapet mere. Hvis du skal tage højde for mønsterpas "hiver" du bare tapetet op indtil designet matcher, hvorefter du kan trykke det på væggen som beskrevet før.
Det er super nemt og meget hurtigere at opsætte non-woven, Vlies og Smart Paper tapeter, og du får mindre spild af tapet, da du kan skære til lige præcist dér, hvor den skal slutte, og ikke som med alm. papirtapet, hvor man helst skal have lidt ekstra tapet i begge ender af banen.
Er der kommet lidt tapetklister om på forsiden af tapetet, evt. i samlingen du lige har lavet, skal det fjernes hurtigt med en fugtig klud.
Her er det igen nemmere at fjerne fra en non-woven tapet, da de ofte er noget mere rengøringsvenlige, end de gammeldags papirtapeter.
Opsætning af papir tapet:
Almindeligt "gammeldags" papirtapet, skal have klisteren smurt bagpå tapetbanerne, inden opsætningen. Her bruger du almindeligt tapetklister.
Rul tapetet ud på et langt bord eller på gulvet med plastik under. Lav første bane ca. 5-10cm. længere end højden på din væg.
Næste bane skal du så tillægge det mønsterpas, som står på sedlen ved din tapet.
Og 3. bane skal være lige så lang som tapetbane nr. 2.
Smør eller rul tapetklisteren på bagsiden af tapetbanen. Alm. tapetklister kan sagtens rulles på med en malerrulle, så det går noget hurtigere.
Derefter skal banen foldes sammen, med klister mod klister, og ligge og trække i ca. 5-6 minutter. Derefter kan du sætte banerne op.
Her kan du godt lave et par tapetbaner klar, inden du går i gang med at sætte op. Men husk de må ikke ligge for længe med klisteren på, da papirtapet udvider sig meget når det bliver vådt af tapetklisteren.
Tapetklisteren kan også begynde at tørre for meget ud, så tapetbanen skal kasseres.
Det var vores guide til opsætning af tapet. Som du kan se er det meget nemmere at opsætte tapet nu om dage end med de "gammeldags" tapeter.
God fornøjelse med opsætningen - og har du nogle spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os på kontakt@nicetapet.dk